Lokale Ruilkring 's-Hertogenbosch en omstreken

Startershandleiding


Startershandleiding Cyclos 4

1. Inleiding

De Lokale Ruilkring ’s-Hertogenbosch en omstreken heeft nieuwe betaalsoftware in gebruik genomen. In plaats van Lex wordt nu het programma Cyclos 4 gebruikt.

Deze startershandleiding is bedoeld om beginnende gebruikers van Cyclos 4 op weg te helpen. Je leert werken met het tegeltjesmenu, waarin de belangrijkste functies van Cyclos zijn opgenomen, die je als beginner nodig hebt om niksen te kunnen betalen.

2. Inloggen, basisgegevens instellen en navigatie

Eerste keer inloggen:

Aan alle deelnemers van de ruikring die bij het secretariaat van de ruilkring staan ingeschreven wordt door de administrator een inlognaam en een eenmalig geldig wachtwoord verstrekt, waarmee zij kunnen inloggen op het inlogscherm van Cyclos.

 

Stap 1: Ga maar de webpagina van de ruilkring op Cyclos:  https://communities.cyclos.org/denbosch

Klik dan op “inloggen” in de rechterbovenhoek van het scherm.

 

Stap 2: Je komt dan op het inlogscherm waar je inlognaam en wachtwoord invult.

 

Stap 3: Je bent nu ingelogd. Als het goed is, zie je nu de startpagina.

Waarschijnlijk wordt er bovenaan de pagina meteen van je gevraagd een beveiligingsvraag in te stellen. Ter wille van de veiligheid van je gegevens is het aan te bevelen die instelling te maken.

De startpagina bevat verschillende menu’s: een tegeltjesmenu en een menubalk boven aan de pagina.

Via het tegeltjesmenu zijn de meest voorkomende acties te vinden. Voor een eerste kennismaking met Cyclos volstaat dit menu.

Later kun je desgewenst dieper duiken in de mogelijkheden van Cyclos, door gebruik te maken van de menubalk boven aan de pagina. Elk menu-item geeft toegang tot meer uitgebreide submenu’s per onderwerp.

 

Stap 4: Maak de registratie compleet door je profiel in te vullen.

Je komt bij het profiel via de menutegel menuknop “Persoonlijk”

Vul zelf de gegevens in voor zover je die aan de deelnemers aan de ruilkring bekend wilt maken zoals personalia, adres, vaste en mobiele telefoon en wijk. Voor je herkenbaarheid is het ook belangrijk een pasfoto te uploaden.

 

Privacy:

Je persoonsgegevens zijn alleen zichtbaar voor degenen die hebben ingelogd op de website, dus voor deelnemers aan de ruilkring.  

Bij het invoeren van (vaste en mobiele) telefoonnummers bestaat de mogelijkheid om de knop Privé aan te vinken ingeval je je telefoonnummer niet bekend wil maken binnen de ruilkring. In dat geval is dit telefoonnummer alleen voor de administrator en voor jezelf zichtbaar.

Let op: Als je je telefoonnummers niet deelt, kunnen deelnemers alleen via het emailadres contact met u opnemen.

 

Wachtwoord kwijt?

Mocht je niet kunnen inloggen, probeer het dan na enige tijd opnieuw. Misschien ligt het aan de internetverbinding.

Ben je het wachtwoord kwijt? Mail dan de administrator met het verzoek een nieuw wachtwoord voor u aan te maken. De administrator is ook degene die je de inloggegevens heeft verstrekt. Vooralsnog is dit Jan Jol, te bereiken op mailadres ruilkring@xs4all.nl .  
Zo nodig kan het secretariaat van de ruilkring (
info.letsdb@gmail.com) je altijd het mailadres van de huidige administrator geven.

Wanneer een nieuw wachtwoord wordt toegezonden, kun je dat gebruiken om weer in te loggen. Desgewenst kun je dit ook weer wijzigen in je profiel. Noteer je wachtwoord op een veilige plaats waar je het wachtwoord makkelijk weer terug kan vinden, ook als je het een tijdje niet gebruikt hebt!

 

Navigatie: Terug naar de startpagina

Je kunt altijd terugkeren naar de startpagina door op de menuknop Startpagina te klikken, die je in helemaal links in het menu bovenaan de pagina vindt.  

Op de startpagina vind je ook het tegeltjesmenu.

3. Profiel instellen en wijzigen

Klik op menutegel Profiel bijwerken.

Je komt in het Gebruiker-profiel, dat verschillende tabbladen bevat.

Op elk van de tabbladen kun je persoonlijke gegevens actualiseren: emailadres of wachtwoord wijzigen, adres of telefoonnummers wijzigen of toevoegen en een afbeelding (pasfoto) uploaden.  

4. Vraag en aanbod

Incidenteel vraag en aanbod worden doorgaans via de niksmail onder de aandacht van medegebruikers van de ruilkring gebracht.

Is je aanbod niet incidenteel, maar gedurende een langere periode van toepassing, dan kan het zin hebben hiervoor een advertentie in de Marktplaats van Cyclos te plaatsen. Daarbij kun je de advertentie plaatsen in toepasselijke categorieën.

 

Plaatsen van nieuwe advertenties

Klik op het menutegeltje Plaats advertentie.

Je komt dan in een scherm waar je een nieuwe advertentie kunt invoeren.

Je kunt daarbij de periode aangeven waarbinnen de advertentie zichtbaar moet blijven. Zorg ervoor dat er geen advertenties zichtbaar blijven die niet meer van toepassing zijn.

 

 

Zoeken van advertenties

Je kunt advertenties zoeken door op de menutegel Zoek advertentie te klikken. Je kunt zoeken op trefwoord of categorie.

 

5. Informatie over andere gebruikers van Cyclos

Informatie over andere deelnemers van de ruilkring vind je door maar de startpagina te gaan en te klikken op menutegeltje Zoek gebruiker(s). Je komt dan op een pagina met een lijst van gebruikers die je op verschillende wijze kunt weergeven: alfabetisch, op afstand, foto etc. Je kunt ook op trefwoord zoeken door de naam in te vullen.

Door te klikken op een naam in de lijst, kom je op de pagina van de gezochte gebruiker, waar je zijn/haar contactinformatie en saldo gegevens vindt.

Op deze pagina kun je de deelnemer toevoegen aan je lijst met contactpersonen, zodat je hem makkelijker kunt vinden. Ook kun je vanuit dit scherm een betaling in gang zetten.

6. Transacties: betalingen en betalingsverzoeken

Je kunt twee soorten betalingen verrichten: aan een andere deelnemer en aan de organisatierekening van de ruilkring (het systeem).

Dan kent Cyclos ook nog de mogelijkheid om een betalingsverzoek te sturen naar een deelnemer.

 

a. Wil je een andere deelnemer in niksen betalen?

Ga naar de startpagina en klik daar op menutegeltje Betaal gebruiker.

Je komt dan in een scherm waar je de naam van de deelnemer kunt invullen, het aantal niksen dat je wilt betalen en een toelichting kunt geven op de betaling.

Je zult meestal in hele niksen willen betalen, maar Cyclos biedt desgewenst de mogelijkheid twee cijfers achter de komma in te vullen.

Je klikt 2 x op de knop Bevestigen en de betaling is gedaan. Desgewenst kun je een afdruk van de betaling maken.

 

b. Wil je niksen overmaken naar de organisatierekening van de ruilkring?   

Ga naar de startpagina en klik daar op menutegeltje Betaal systeem.

Je komt dan in een scherm waar je niksen kunt overmaken naar de organisatierekening van de ruilkring.

 

c. Wil je een deelnemer verzoeken niksen naar je over te maken?

Cyclos beschikt over de mogelijkheid om binnen Cyclos een betalingsverzoek aan een deelnemer te sturen. Ga naar de startpagina en klik op menutegeltje Stuur betalingsverzoek.

Daar kun je een formulier invullen, waarop je het aantal gevraagde niksen, een toelichting en een uiterste betalingsdatum aangeeft.

Dit verzoek wordt dan zichtbaar binnen Cyclos voor degene die moet betalen.

Die kan dat doen door het verzoek te accepteren.

Advies: stuur de deelnemer ook een email, een sms of een appje of bel hem/haar op, zodat je zeker weet de betrokkene op de hoogte is van het betalingsverzoek.

 

d. Wil je een betalingsverzoek accepteren of weigeren?

Ga dan naar de startpagina en klik daar op menutegeltje Bekijk betalingsverzoeken.

Je kunt daaraan klikken op het juiste betalingsverzoek Er verschijnt dan een scherm waarop de gegevens van de betaling staan. Dan kun je klikken op een knop “accepteren” of een knop “weigeren”.  

7. Hulp en documentatie

Heb je na het lezen van deze startershandleiding meer hulp nodig bij het gebruik van Cyclos, dan kun je gebruik maken van de online helpdesk van Cyclos.

Ga hiervoor naar de startpagina en klik dan op tegeltje Documentatie.
Je komt dan op een webpagina waar je antwoorden kunt vinden op de meest gestelde vragen.

Kom je hier niet uit, neem dan per mail contact op met cyclos administrator van de ruilkring. Voorlopig is dit Jan Jol, te bereiken via mailadres ruilkring@xs4all.nl .

Mocht dit niet lukken neem dan voor dringende vragen contact op met het secretariaat van de ruilkring: info.letsdb@gmail.com . Die kan dan doorverwijzen naar de juiste persoon.