LETS TEXEL

Úw energie, úw talent, úw gemeenschap

Over Lets Texel

Hoe het werkt


Lets is een ruilkring. LETS staat voor Local Exchange Trading System: Lokaal Economisch Transactie Systeem. De leden in deze kring wisselen diensten en goederen uit in ruil voor punten. Deze punten noemen wij op Texel boetjes. Heb je bijvoorbeeld boetjes verdiend door een taart te bakken voor een van de leden, dan kun je deze gebruiken om een ander lid je ramen te laten lappen.Stel dat je gaat verhuizen en je kan wel wat hulp gebruiken bij het tillen van al die zware dozen. Je kunt natuurlijk een professioneel verhuisbedrijf inschakelen, maar dat kost veel geld.

Of, we blijven even bij het verhuizen, je hebt verschillende grote en kleine klussen in en om je nieuwe huis te doen. Als je op onze ledensite kijkt, zie je dat er diverse leden hun klustalenten aanbieden. Dit kan behoorlijk wat boetjes gaan kosten maar deze boetjes kan jij weer verdienen met het knippen van haren, bakken van taarten, tuinieren, verkopen van goederen etc...


Vraag en aanbod vind je in onze besloten ‘Marktplaats’.

Een voorbeeld van hoe dit er uit ziet vind je hiernaast. Je kan reageren op advertenties door deze persoon te mailen of te bellen. Wanneer je een advertentie plaatst worden alle leden hier automatisch van op de hoogte gebracht d.m.v. een mail. Ook hebben we twee besloten Facebook- pagina’s waar vraag en aanbod op geplaatst wordt. Een voor goederen en een voor diensten.


Nog meer voorbeelden van diensten zijn: schilderen, tuinieren, timmeren, klussen, (dieren) oppassen, helpen met het schrijven of corrigeren van brieven en andere teksten, computerhulp, het maken en onderhouden van een website, koken, schoonmaken, het verzorgen van transport, massage, gezondheidsconsulten, workshops, naai klusjes, haren knippen.... Het aanbod bestaat in feite uit alles wat de leden aan vaardigheden en kennis in huis hebben.Verder worden er vaak tweedehands spullen zoals boeken te koop of te leen aangeboden, maar ook goederen zoals zelfgemaakte sieraden, hapjes, wijn enzovoort.


Ook hebben we groepjes mensen die af en toe met elkaar gaan eten. Bijvoorbeeld glutenvrije en/ of vegetarische maaltijden of Indische gerechten. En mensen die met elkaar op pad gaan, bijvoorbeeld om te ‘kringlopen’.
et aanbod bestaat in feite uit alles wat de leden aan vaardigheden en kennis in huis hebben.


Verder worden er vaak tweedehands spullen zoals boeken te koop of te leen aangeboden, maar ook goederen zoals zelfgemaakte sieraden, hapjes, wijn enzovoort.

Dit zouden redenen kunnen zijn om lid te worden van LETS-Texel

- We ontmoeten elkaar zo’n drie keer per jaar tijdens de LETS-bijeenkomsten.
- Daarnaast worden door leden verschillende evenementen georganiseerd waar we samen komen.

- Je leert nieuwe mensen kennen. Er ontstaan nieuwe vriendschappen.

- Vervelende klusjes kan je aan mensen overlaten die ze juist leuk vinden om te doen.

- Je helpt anderen met iets dat jij leuk vindt om te doen.

- Spullen die je zelf niet meer gebruikt, kun je via LETS een tweede leven geven.

- Lokaal worden talenten en kwaliteiten optimaal benut!


Binnen de Lets kring wordt alle inzet gelijkwaardig beloond, of je nu ramen lapt of iemands belastingformulieren invult. Een uur is een uur. Zorg dat je iets aanbiedt waar ook interesse voor is, of blink uit in wat al aangeboden wordt. Wees creatief!
Het handelstarief is vastgesteld op 7 boetjes per uur. Je kan hier (licht) van af te wijken. Wanneer je extra kosten hebt voor bijvoorbeeld materialen kan je er ook voor kiezen deze in euro’s te laten vergoeden. Wanneer je een dienst of goed hebt afgenomen betaal je deze via ons (besloten) betalingssysteem. Je kan ook een waardering achterlaten tijdens het betalen of er voor kiezen iemand te beoordelen met een aantal sterren.


Door het lokale karakter en het directe contact bevordert Lets de sociale infrastructuur op Texel. Je raakt bekend met mensen die je anders nooit zou ontmoeten en hebt meer mogelijkheden tot deelname aan onze maatschappij. Ook wordt de duurzaamheid bevorderd doordat de lijntjes kort zijn en er weinig druk op het milieu wordt uitgeoefend voor wat betreft organisatie, reisafstand en communicatie. Veel spullen krijgen een tweede leven, er wordt van alles gerepareerd, we handelen zonder dat er banken aan te pas komen en mensen met een kleine portemonnee kunnen zich op deze manier toch een bepaalde luxe veroorloven.


Lid worden en lid zijn van Lets is heel makkelijk. Ga naar @Contact in de menu balk en vul het contactformulier in. Binnen een aantal dagen wordt er contact met je opgenomen. Er wordt een buddy aan je gekoppeld welke je wegwijs maakt op de ledensite en FB-pagina en hij/ zij kan jou helpen met de vragen die je hebt. Het eenmalige inschrijfgeld is slechts € 10,= en jaarlijks betaal je 12 boetjes contributie. Dit geld en deze boetjes worden gebruikt om bijvoorbeeld een advertentie mee te bekostigen, of een lid dat zich inzet voor de kerngroep te betalen.


Heb je een cadeaubon lidmaatschap van Lets Texel ontvangen, stuur ons dan snel een berichtje om een afspraak te maken!


     
Wie weet tot snel!